Kattenballetje maken van gepunnikt, gebreid of ander soort touw

Afgelopen zomer kregen we twee huisgenootjes bij, twee kittens. En met deze twee kittens in huis werd het al snel tijd om kattenspeeltjes te gaan maken. Als eerste maakte ik iets aan een elastiekje voor aan de klink van de deur. Het volgende project was dit balletje. Ik kocht een bol met vrolijk gekleurde wol, nam mijn punnikklosje en ging aan de slag. Van de draad die ik op deze manier maakte wilde ik een kattenballetje maken.

Voor de kleine bal punnikte ik een draad van ongeveer een meter lang en ik maakte er een balletje van door de draad in elkaar te vlechten op de manier zoals je in de volgende video kunt zien (vanaf de 2e minuut).

Daarna punnikte ik ook nog een sliert van 1,85 meter lang. Ook daar maakte ik een bal van op de manier van deze video. De bal maakte ik nu iets groter en het uiteinde van de gepunnikte sliert duwde ik in de bal als vulling.

Bij beide ballen heb ik alle slierten rondom aan elkaar genaaid met de wol, zodat de bal stevig in elkaar zit en niet zomaar los kan schieten.

In plaats van de gepunnikte draad kun je ook een dikke draad haken, of een gehaakte draad nogmaals haken om te zorgen voor de juiste dikte. Of je kunt een lange smalle strook breien. Als je een lange smalle strook breit, dan krullen de zijkanten vanzelf naar binnen, waardoor je een zelfde soort uiterlijk krijgt als van een gepunnikte draad. Als de draad waarmee je werkt dikker of dunner is, dan heb je een meer of juist minder lange draad nodig om een zelfde bal te maken.

De bal maken was één ding, onze mini kater Joris ermee op de foto zetten voor op de blog was een uitdaging van een heel andere orde ;)
Maar zoals je ziet is het toch gelukt.