Op zoek naar het ultieme kattenspeeltje? Deze maak je zelf!

Vlecht een Regenboogbal voor je kat

Deze Regenboogbal is net niet helemaal rond en daardoor beweegt hij een tikje onvoorspelbaar als hij rolt. Precies zoals een kat dat leuk vindt.
Je kunt hem heel klein maken, of wat groter, afhankelijk van het speelgedrag van jouw kat.

Zo maak je deze regenboogbal

De bal van de afbeelding is gemaakt van een gepunnikte draad. In de video hieronder zie je hoe je dat doet.

Wat heb je nodig om de regenboogbal te maken?

  • Tussen de 10 en 20 gram wol, naaldendikte 3,5 – 4,5. Ik koos voor de Timona Color 110 van Online, een garen met allemaal verschillende kleuren;

  • Een punnikklosje;

  • Een centimeter;

  • Een stokje;

  • En een naald.

Als je niet van punniken houdt of als je geen punnikklosje hebt, kun je ook een lang koord breien van 5 of 6 steken naast elkaar. Wanneer je de ene kant recht breit en de andere kant averecht, krullen de zijkanten vanzelf naar binnen, waardoor je een vergelijkbaar effect krijgt als bij punniken.

Wil je de bal iets groter maken? Ook dan kun je het beste een lang koord breien zoals hierboven beschreven. Je kunt dan kiezen voor een dikkere wolsoort of om meer steken naast elkaar te breien, zodat het koord dikker wordt. Óf je kunt een lange tunnel (rond)breien, die vullen en daar de bal van maken. Hoe dikker je koord wordt, des te langer moet het ook zijn om er deze bal van te kunnen maken.

Let op: als je met een dikker koord werkt omdat je een grotere bal wilt maken, dan heb je ook een langer koord nodig.

Joris is fan

Joris (de kat uit de video) is fan van dit kattenspeeltje. Hij “voetbalt” ermee en hij krabt eraan. Ook Jetje (het zusje van Joris) vindt de regenboogbal een succes. Zij geeft hem een tik, gaat er achteraan, pakt hem in haar bek en neemt hem als een prooi mee naar een andere plek om daar weer opnieuw hetzelfde te doen.

Let op: de ene kat zal er wat wilder mee spelen dan de andere. Hou daarom in de gaten of de bal heel blijft en repareer of vervang hem als hij stuk gaat.