Klavertje vier haken voor sleutelhanger, boekenlegger of applicatie

In een huis waar veel gelezen wordt zijn er ook veel boekenleggers nodig. We gebruikten daarvoor altijd zomaar een briefje om aan te geven op welke bladzijde we gebleven waren. Maar ik bedacht me pas geleden dat het veel leuker zou zijn om daar echt mooie boekenleggers voor te hebben. Voor de eerste die ik ging maken ging ik een klavertje vier haken.

Ik gebruikte daarvoor de volgende video:

(Onder de video zie je de Nederlandse beschrijving ervan)

Ik nam een wollen garen in ongeveer dikte nummer 3 waar ik nog een restje van had liggen in mooi klavertjes groen. En ik nam een haaknaald nummer 3.

Zo kun je de boekenlegger maken zoals ik dat deed:

Om te beginnen maak je een lus en vanuit die lus haak je een ketting van 4 steken.
Maak er een ring van door de laatste en de eerste steek samen te haken.
Haak dan 1 losse en haak een halve vaste in de ring.
Haak vervolgens 5 lossen.
En haak weer een halve vaste door de ring om het aan de ring te bevestigen.
Dit wordt de basis van het blaadje van het klavertje, dus dit doe je 4 keer.
(Als je een klavertje drie wilt haken, dan doe je dit 3 keer.)
Haak nu 8 lossen, dat is de basis van het steeltje.
Haak dan een half stokje in de 3e steek geteld vanaf de haaknaald.
Haak in de volgende steek ook een half stokje en haak in de andere lossen een vaste.
Als je alle steken gehaakt hebt, haak het dan weer vast aan de middelste ring (die waarmee je begon) met een halve vaste.
Nu ga je het klavertje zelf haken. Ga met een halve vaste over naar het eerste blaadje.
Haak dan een losse, een vaste, 2 halve stokjes, 3 stokjes, weer 2 halve stokjes, 3 stokjes, 2 halve stokjes en een vaste en tot slot nog een halve vaste in de begin ring. Nu heb je één blaadje gehaakt.
Doe ditzelfde nu in elke ring tot je alle vier de blaadjes gehaakt hebt.

Als je dat gedaan hebt, is je klavertje vier klaar. Als je hem als applicatie wilt gebruiken, dan kun je nu de draden gaan instoppen. Ik heb zelf de lus van de laatste halve vaste door de middelste cirkel naar achteren gehaald en daar heb ik nog een ketting van 75 lossen aan gehaakt om het klavertje vier als boekenlegger te kunnen gebruiken. Je kunt ook een kleine ketting haken en die weer midden achter aan het klavertje bevestigen om er zo een sleutelhanger van te maken.

Ik heb dunner garen gebruikt als de dame op de video en ik heb bovendien vaster gehaakt. Ik vond zelf de ringen voor de blaadjes daardoor aan de kleine kant met de 5 lossen. Het lukte, maar daar is alles mee gezegd. Als ik het klavertje nog eens zou haken, dan zou ik daar waarschijnlijk 1 of 2 steken extra voor doen. Mijn eindresultaat is een stuk kleiner dan dat van de video en dat wilde ik ook, dus daar ben ik erg blij mee. Ik vind het een heel mooi klavertje geworden. Het gaat vast geluk geven bij het lezen van allerlei mooie verhalen.