Harembroek maken is heel eenvoudig (maat is eenvoudig aan te passen)

Al heel lang wilde ik een harembroek. Het leek me zó lekker als zondagse broek voor als we niets te doen hebben. De ultieme bankhangbroek om lekker mee film te kijken bijvoorbeeld. Maar ik wist niet hoe het moest. En wat blijkt? Het is supersimpel om zelf te maken, veel eenvoudiger dan ik dacht. Een kind kan de was doen.

Zo doe je het:

Neem een lap stof met een stofbreedte van 150 cm en ook die lengte. Vouw de stof diagonaal dubbel, met de goede kant aan de binnenkant. Is je lap stof groter, knip hem dan op maat, zodat het precies past als je hem diagonaal vouwt.

Wat je hebt ziet er dan uit zoals op de foto hierboven, alleen waarschijnlijk met een heel andere stof.

De punt die je in het midden bovenaan de foto ziet wordt de taille. Die knip je er zo af dat er ruim voldoende ruimte is om je broek aan te doen. Een beetje rond, zoals ik met de rode stippellijn op de foto heb aangegeven. De punten links en rechts onderaan worden de openingen voor je voeten. Daar knip je ook een stuk af, een klein stuk zodat je voeten erdoor passen. Ook hier heb ik met een stippellijn op de foto aangegeven hoe je kunt knippen.

Zigzag de buitenranden van de stof nadat je de genoemde punten er af hebt geknipt. Vouw hem dan opnieuw dubbel zoals op de foto hierboven. Naai vervolgens de twee lange schuine stukken op elkaar, dat zijn de zijnaden van je harembroek. Tot slot vouw je de openingen voor je voeten een klein stukje naar binnen en die zoom je om, zodat de onderkant is afgewerkt. Ook aan de bovenkant vouw je de stof om en naai je hem vast, maar nu met een iets bredere naad en je laat er een opening in. Door die bovennaad kun je elastiek rijgen om hem op de maat van je taille te maken.

Extra tips:
Kies voor dunne stof, anders krijg je een enorm pak stof tussen je benen en dat zit niet lekker. Een harmbroek is bij uitstek geschikt als zomerbroek, van een heel dunne katoen of katoenen tricot.
Ik ben bijna 170cm lang en mij past hij zo precies. Ben je kleiner, dan zul je ofwel de taille ofwel de voetenopeningen anders moeten knippen. Of allebei. Die kun je dan op maat maken met een elastiek of door een stuk boordstof eraan te naaien.
Ben je juist langer, dan kun je de broek verlengen door een stuk boordstof aan de boven- en onderkand te naaien. Zo creëer je extra ruimte en loop je niet in een hoogwaterbroek.