Mondkapje maken voor in de trein – 3 dingen waar je op moet letten

Als je met de trein mee wilt, ben je verplicht een niet-medisch mondkapje te dragen. Omdat ik kan naaien kreeg ik van een kennis de vraag of ik er twee voor haar kon maken. Dat wilde ik wel.

Als eerste ging ik op zoek naar een patroon. Het eerste patroon dat ik vond was een rechte lap met plooien aan de zijkant. Maar op foto’s zag ik dat dit kapje aan de zijkanten bij veel mensen open staat en daardoor biedt het geen enkele bescherming. Bovendien zit dit kapje dicht tegen de neus, waardoor het snel een benauwd gevoel geeft.

Toen ik verder zocht kwam ik een ander model tegen. Een mondkapje met een naad middenvoor, waardoor die daar rond valt en meer ruimte geeft. Dit kapje staat niet alleen charmanter, het sluit vooral ook beter aan en het zit niet zo tegen je neus aan gedrukt waardoor het een stuk comfortabeler zit.

Ik besloot daarom dit kapje te gaan maken en ging op zoek naar een patroon en werkbeschrijving.

Op YouTube kwam ik de video van Lotte tegen en die is heel duidelijk:

Bovendien hebben ze bij Knip Mode een patroon op de website gezet dat je gratis kunt downloaden.

Klik hier om naar het patroon te gaan.

Wat ook heel fijn is, is dat dit patroon verschillende maten heeft. Voor jonge kinderen en iets grotere kinderen, voor dames en voor heren. Dus geen kapje dat veel te groot valt of juist te krap is, je kunt de maat kiezen die het best bij je past.

Als je een mondkapje wilt maken kun je op de volgende dingen letten (naast de tips in de video):
1. kies een model dat goed aansluit aan de zijkanten;
2. kies voor een model waarbij je ruimte over houdt voor je neus;
3. maak de juiste maat.

Zoals je op de foto kunt zien heb ik zelf het elastiek vervangen door een koord, waardoor je het niet achter je oren hoeft te doen, maar achter je hoofd kunt vast strikken. Dat is zeker bij langere reizen een stuk comfortabeler. Bovendien kun je je mondkapje hierdoor heet wassen, zonder rekening te hoeven houden met de maximale wastemperatuur van het elastiek.

Heb jij al een mondkapje gemaakt? Voor jezelf, of misschien voor heel veel mensen zelfs omdat je zorgmedewerkers wilde helpen? Ik ben benieuwd.