Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven. In eerste instantie samen met mijn moeder of oma.

Door veel te kijken en te doen leerde ik langzaam maar zeker allerlei technieken en handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven.

Mijn naam is Inge Schuurmans, ik ben moeder, ondernemer en handwerkster. Als tiener droomde ik van een carrière als mode ontwerpster, maar om praktische redenen koos ik voor een andere weg. Toen ik later wilde omscholen twijfelde ik of ik alsnog een creatieve opleiding zou gaan doen.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan

Ik besloot me te gaan omscholen tot kleuterjuf. En één van de opdrachten die ik kreeg was om een bepaald soort pop te maken: een zonnekindpop

Toen ik enkele jaren later moeder werd wist ik dat ik ook voor mijn dochter zo’n pop wilde maken. Het werd er niet één, het werden er veel meer. En ik ontdekte naast het maken ook het plezier in het ontwerpen van patronen en het verfijnen van mijn technieken. Van het een kwam het ander en ik besloot van mijn hobby mijn beroep te maken.

Vanaf het moment dat ik mijn atelier opende gingen de poppen de hele wereld over.

De creatieve gave

Het poppen maken geeft voor mij een bijzondere dimensie aan het handwerken. Omdat het handwerk is ziet elke pop er anders uit. Het is net alsof ze een eigen karakter krijgt en tot leven komt onder mijn handen. En wat nog het meest bijzonder is aan dit werk is de liefde die ik voel bij het maken en de liefde die er is bij het kind als het de pop als speelkameraad in zijn hart sluit.

Maar er is meer…

Wanneer ik met mijn handen werk, dan word ik stil van binnen. Het creëren van mooie nieuwe dingen voor in huis, om te dragen of als geschenk voor iemand zorgt ervoor dat ik de magie van het leven ervaar. Met handwerken maak je immers van (bijna) niets iets. Dat is een wonderlijk proces.

Het eindresultaat doet ook al zoiets bijzonders. Het zijn de creatieve dingen die maken dat mijn huis mijn thuis is. Of het nu over de granny square deken op de bank gaat, over de geur van vers gebakken koekjes, of over de poppen waar mijn dochter mee speelt.

Wat ik zo bijzonder vind is dat creatie ook altijd een proces is waar meer meespeelt dan alleen het materiaal en de vaardigheden van de maker. Het heeft iets onvoorspelbaars. Dat zorgt ervoor dat je nooit precies weet wat de uitkomst zal zijn. Hoe dat wat je maakt eruit komt te zien. Er is een verrassingseffect. Het is bijna als toveren.

Door steeds nieuwe technieken en materialen te gebruiken wordt dat effect versterkt. Daar hou ik van. Het was daarom een logische stap om naast het poppen maken ook weer andere dingen te gaan doen op het gebied van handwerken en textiele vormgeving.

Ben je op zoek naar een techniek of een idee?

Omdat ik geen heel duidelijke website vond in het Nederlands met de verschillende technieken bij elkaar, besloot ik er zelf een te maken. Want wat is er leuker dan al die ideeën te delen met andere handwerksters?

Zo ontstond naast mijn poppenatelier en dit blog bovendien de online Handwerk Academie.

Binnenkort gaat die open en kun je daar terecht om heel veel verschillende handwerktechnieken te leren én vind je er ideeën voor zelfmaakprojecten.