Spintol maken om op de ouderwetse manier te leren spinnen

Al een tijdje wilde ik een spintol maken. Niks bijzonders, een eenvoudig model. Om zo ook op een andere manier te leren spinnen. Na wat rondneuzen op het internet en een keer uitproberen op een vikingfestival besloot ik dat het een houten spintol mocht worden.

Dit is wat ik deed:

Ik kocht wat rondhout, een doosje met kleine haakjes en een gatenzaag bij de plaatselijke bouwmarkt en ging aan de slag. Eigenlijk was het netjes glad schuren nog het meeste werk.

Om ermee te gaan spinnen heb ik er eerst een gewone draad aan gedaan, om zo het gevoel te krijgen van hoe het werkt. Het tempo ligt (voor mij in elk geval) een stuk lager dan bij het spinnen met een spinnewiel. Voor sommigen is dat misschien een nadeel, maar ik merk dat er ook voordelen aan zitten. Als eerste vind ik het eerlijk dat het tempo lager ligt en ik alleen een klein hulpmiddel nodig heb. Omdat het tempo lager ligt lukt het me om een heel dunne draad te spinnen. Iets wat me met een spinnewiel nog niet lukt. En het heeft voor mij door het volkomen stille gebruik zelfs iets meditatiefs om met een spintol te spinnen. Heerlijk vind ik het!